Børn og bål

TÆND BÅL HVOR DU MÅ

Bål er fantastisk - intet mindre! Men der gælder en række regler for, hvor du må tænde bål, og dem skal du sætte dig ind i og følge, når du laver bål i vores fælles natur.

Friluftslivet hænger uløseligt sammen med et glødende bål. Eller lugten af bål, vil nogle nok mene. Og det er der mange gode grunde til, for et bål opfylder nogle helt basale behov, når man er ude i det fri. Man kan lave mad - og kaffe - på det, det giver varme og lys og bliver altid et naturligt samlingspunkt. Børn kan stå i timevis og stikke en pind i et bål, og voksne kan bare sidde og falde i staver over flammernes dansen, mens ansigtet blusser.

Der er forskel på reglerne på offentligt og privat ejede arealer. Der er dog flere gode muligheder for at lave mad i naturen. 

Bål i skoven

I Naturstyrelsens skove må du gerne tænde bål på de særligt indrettede bålpladser uden at spørge om lov. Flere steder er der også bålhuse og lejrpladser, hvis du vil overnatte eller i hvert fald have tag over hovedet. Du må også gerne samle pinde i skovbunden til dit bål - men absolut ikke fælde træer eller knække store grene af levende træer.

På i andre offentligt ejede og i privatejede skove skal du altid spørge ejeren om lov til at lave bål og samle pinde. I nogle skove er der opsat sheltere og lavet bålpladser, og disse kan benyttes efter de regler, der gælder der. Det vil fremgå af skilte på stedet.

TIP:Ud I Naturen kan du se, hvor der findes bålhuse, bålhytter og bålpladser rundt omkring i landet.

Bål på stranden

En lun sommeraften på stranden med saltvand i håret, et blussende bål og ristede skumfiduser er prikken over i’et i sommerferien. Og heldigvis må du gerne tænde et mindre bål i strandkanten og på den del af stranden, hvor der ikke vokser planter. Du må bruge bålfad og grill efter de samme regler.

Du må ikke tænde bål i klitterne.

Hvis stranden er privatejet, skal der være mindst 50 meter til nærmeste beboelse.

Dæk aldrig et ulmende bål til med sand. Gløderne er varme i lang tid og barfodede strandgæster, der kommer efter dig, kan blive forbrændt. Sørg for at bålet er forsvarligt slukket, når du forlader det, og overhold de almindelige regler for båltænding og åben ild.

VIGTIGT: Der kan ydermere udstedes afbrændingsforbud, hvis sommeren bliver meget tør. Hold øje med eventuelle forbud på den respektive kommunens hjemmeside.

Guide: sådan tænder du op i bålet

 

Bliv endnu flinkere af natur

Hund i snor
Hunde skal holdes i snor i naturen. Det er både af hensyn til naturens vilde dyr og andre naturgæster.
Efterladt dåse
Affald der er smidt er det, der hyppigst generer os i naturen. Og det generer og ødelægger naturen. Så husk altid dit affald - og tag også gerne andres efterladte affald med.
Hånd med søstjerner
Tag hensyn til naturens planter og dyr, når du tager ud for at få nye oplevelser i det fri.
Mountainbike
Vi er rigtig mange, der bruger naturen på mange forskellige måder - og vi er endnu flere denne sommer. Så gør plads til hinanden på stier, overnatningspladser og udsigtspunkter og send et smil til dem, du møder på din vej.
Kløversti
Der gælder forskellige regler for, hvordan du må færdes i offentlig og privatejet natur. Kender og følger du reglerne, er du næsten garanteret nye både små og store naturoplevelser.
Gør plads til andre
Tal med hinanden så misforståelser og konflikter kan undgås. Her er Friluftsrådets og Naturstyrelsens bedste råd til alle, der bevæger sig ud i det fri.