Efterladt dåse
Affald der er smidt er det, der hyppigst generer os i naturen. Og det generer og ødelægger naturen. Så husk altid dit affald - og tag også gerne andres efterladte affald med.

Du tager madpakkepapiret med dig efter din skovtur. Du husker en lommeskraldepose til at have dit affald i, når du er ude i naturen. Du samler et stykke affald op, som ligger på skovbunden og kalder på en skraldespand - du er flink af natur.

Affald ødelægger naturoplevelsen

Affald i naturen er noget skidt – på flere måder:

En undersøgelse viser, at hver fjerde har følt sig generet af andre brugeres adfærd og for tre ud af fire, der har oplevet gener, er det efterladt affald der er årsagen. Den lille indsats, som vi alle kan præstere ved at tage vores affald med os, vil derfor have en stor effekt i form af bedre naturoplevelser for alle. 

Kender du #skridtogskrald?

#Skridtogskrald er et privat initiativ mod affald i den danske natur. Det handler i al sin enkelthed om at skabe et digitalt fællesskab og en positiv samhørighed omkring det at være aktiv i naturen – og samtidig samle det affald op, man kommer forbi.

Her opfordres der til, at det ikke nødvendigvis behøver at kræve stor planlægning at skulle på affaldsindsamlingstur. Det kan man nemlig med fordel bare gøre, når man alligevel er ude at gå, løbe, cykle eller blot skal fra a til b.

Læs mere på #skridtogskralds facebook-side.

Selvom småt affald som cigaretskodder og tyggegummi kan syne af lidt, er det faktisk et stort problem. Ifølge Hold Danmark Rent smider danskerne hver eneste dag 9 millioner cigaretskodder fra sig i stedet for at bruge askebægeret – og en hel del af dem havner i naturen. Tyggegummi er også et stort problem - måske fordi mange ikke ved, at både tyggegummi og cigaretskodder kan være op til fem år om at blive nedbrudt i naturen?

Så når du er flink af natur og tager tyggegummiet, cigaretskoddet eller ispinden med dig i stedet for at smide det, gør du faktisk naturen – og alle os andre – en stor tjeneste.

Dødsfælde for vilde dyr

Har du prøvet plogging?

Løb en tur og saml affald op imens - det er det grundlæggende princip bag "plogging".

Navnet "plogging" er en kombination af det svenske "plocka" -som betyder at samle og så jogging. Konceptet er da også svensk.

Læs mere og deltag i plogging-events over hele landet.

Og det er ikke kun os mennesker, der bliver generet af affaldet i naturen. Ifølge Dyrenes Beskyttelse er henkastet affald en direkte dødsfælde for vilde dyr. For eksempel kan mus blive fanget i flasker og glas, katte og ræve kan sidde fast i dåser, og fugle kan blive viklet ind i snore og net.

Der er altså mange gode grunde til at tage dit affald med dig, når du har været ude og nyde naturen. Derfor tager Friluftsrådet, Naturstyrelsen og Dansk Idrætsforbund initiativ til kampagnen Flink af Natur – om henkastet affald. Kampagnen skal bidrage til at mindske problemet med henkastet affald, så alle kan få gode oplevelser, når de færdes i naturen – både på landet og i byområder.

Bliv endnu flinkere af natur

Hund i snor
Hunde skal holdes i snor i naturen. Det er både af hensyn til naturens vilde dyr og andre naturgæster.
Børn og bål
Bål er fantastisk - intet mindre! Men der gælder en række regler for, hvor du må tænde bål, og dem skal du sætte dig ind i og følge, når du laver bål i vores fælles natur.
Mountainbike
Vi er rigtig mange, der bruger naturen på mange forskellige måder - og vi er endnu flere denne sommer. Så gør plads til hinanden på stier, overnatningspladser og udsigtspunkter og send et smil til dem, du møder på din vej.
Hånd med søstjerner
Tag hensyn til naturens planter og dyr, når du tager ud for at få nye oplevelser i det fri.
Kløversti
Der gælder forskellige regler for, hvordan du må færdes i offentlig og privatejet natur. Kender og følger du reglerne, er du næsten garanteret nye både små og store naturoplevelser.
Gør plads til andre
Tal med hinanden så misforståelser og konflikter kan undgås. Her er Friluftsrådets og Naturstyrelsens bedste råd til alle, der bevæger sig ud i det fri.