Gør plads til andre
Tal med hinanden så misforståelser og konflikter kan undgås. Her er Friluftsrådets og Naturstyrelsens bedste råd til alle, der bevæger sig ud i det fri.

Et smil er den korteste vej mellem to mennesker.

Det lyder som en godt brugt kliche, men der er faktisk noget om det. Hvis du møder andre med et smil, et venligt nik eller en flink hilsen er der større sandsynlighed for at undgå konflikter. Derfor er der god grund til at være flink af natur.

Hvis du vælger at møde andre med en positiv og undrende indstilling, fremfor en dømmende eller negativ indstilling, har du et bedre udgangspunkt for at forstå og blive forstået. Et klassisk eksempel på misforståelser er mountainbikerytteren, der råber til de bagvedkørende, at de skal passe på fodgængere forude - og fodgængeren tror det er dem, der bliver råbt af og tager det ilde op. 

 

Løse hunde kan give konflikter

Fem gode råd, hvis du møder en hundeejer med en løs hund –og du gerne vil påtale det uden at havne i en ubehagelig situation:

  • Gør dig klart om du vil påtale en løs hund, fordi du er konkret generet af hunden, eller om du er generelt irriteret over at nogen ikke overholder reglerne. Du vil få sværere ved at komme igennem med dit budskab, hvis det er det sidste, der er tilfældet.
  • Hvis du er konkret generet af en hund, så sig åbent og ærligt hvordan den løse hund påvirker dig. Det kan være en god idé at starte med at sige, at du er lidt nervøs omkring løse hunde og om hundeejeren vil hjælpe?
  • Bliv på egen banehalvdel – brug udtryk som ”det er utrygt for mig når hunden gør/løber imod mig/etc.” eller ”jeg kan ikke lide når hunden….”
  • Hold et roligt toneleje og undgå at hæve stemmen.
  • Hold fast i at du oplever situationen som ubehagelig, selv hvis hundelufteren kommer med udtalelser som ”den gør ikke noget”, ”den kan godt lide børn”, ”du skal bare stå stille” og lignende.

Dialog med lodsejere - dem der ejer naturen 

I Danmark er der både offentlig og privat natur, og reglerne for at færdes der er forskellige. Spørg altid om lov, hvis I skal bruge privat natur. De fleste gange vil lodsejerne give lov, og hvis ikke, kan det være, der er særlige grunde som f.eks. jagt eller beskyttelse af sårbar natur. Tilbyd også at løse eventuelle bekymringer for affald eller oprydning på forhånd.

Der findes undersøgelser, der dokumenterer, hvor meget menneskelig færdsel påvirker naturen - og det er ikke ret meget. Københavns Universitet har gennemført forskningsprojektet "Friluftslivets effekter på naturen". Resultaterne kan læses i 39 videnblade, der formidler viden om hvordan friluftslivet påvirker naturen.

Samarbejde med lodsejere om nye projekter

Hvis I ønsker at føre en sti eller skabe andre friluftsfaciliteter i et område, der er privat skal det ske efter aftale med lodsejerne. Det er vigtigt at opnå en god dialog med lodsejerne tidligt i projektet – inden der tegnes streger på kortet og projektet sendes ud i offentligheden. 

Én eller flere lodsejere kan hurtigt bremse et godt stiprojekt, hvis de føler sig forbigået eller føler, at de får noget presset ned over hovedet. Den første kontakt til lodsejerne skal gerne være en positiv oplevelse. Det er derfor vigtigt, at lodsejerne ikke hører om projektet ad omveje, for eksempel gennem lokalaviser eller personer, som ikke er involveret i projektet.

Generelt bør kontakten foretages som en personlig face-to-face samtale hjemme hos lodsejerne.Besøg på lodsejernes ”hjemmebaner” er ofte den bedste måde til at få en god og positiv snak. I forbindelse med besøget er det vigtigt, at lodsejerne ikke oplever det som et ”kontrolbesøg” eller et krav om, at der skal stilles jord til rådighed for projektet.

Bliv endnu flinkere af natur

Mountainbike
Vi er rigtig mange, der bruger naturen på mange forskellige måder - og vi er endnu flere denne sommer. Så gør plads til hinanden på stier, overnatningspladser og udsigtspunkter og send et smil til dem, du møder på din vej.
Efterladt dåse
Affald der er smidt er det, der hyppigst generer os i naturen. Og det generer og ødelægger naturen. Så husk altid dit affald - og tag også gerne andres efterladte affald med.
Hund i snor
Hunde skal holdes i snor i naturen. Det er både af hensyn til naturens vilde dyr og andre naturgæster.
Børn og bål
Bål er fantastisk - intet mindre! Men der gælder en række regler for, hvor du må tænde bål, og dem skal du sætte dig ind i og følge, når du laver bål i vores fælles natur.
Hånd med søstjerner
Tag hensyn til naturens planter og dyr, når du tager ud for at få nye oplevelser i det fri.
Kløversti
Der gælder forskellige regler for, hvordan du må færdes i offentlig og privatejet natur. Kender og følger du reglerne, er du næsten garanteret nye både små og store naturoplevelser.

Oplev sommeren i det fri

Der er masser af muligheder for at få nye friluftsoplevelser i den danske natur denne lidt særlige sommer. Lige meget om du er helt ny eller rutineret i det fri, kan du her finde tips til overnatning i naturen, aktiviteter og meget mere.